טיפול בבעיות במערכת העיכול – כך תדעו לזהות תסמינים לבעיות עיכול

מהי מערכת העיכול וכיצד היא פועלת?

מערכת העיכול מפרקת את המזון שאנו אוכלים, סופגת את הרכיבים המזינים שבו ומסלקת את הפסולת. מדובר במערכת מורכבת שמתחילה בפה, ממשיכה דרך הוושט, הקיבה, המעי הדק והמעי הגס, ומסתיימת בפי הטבעת. מכל הדרך בה המזון עובר יש תהליך מורכב של פירוק כימי ומכני בעזרת חומצות, אנזימים וחיידקים טבעיים. כל איבר במערכת העיכול מבצע פעולה מסוימת, ואם משהו בתהליך הזה משתבש עלולות להופיע תופעות שדורשות התייחסות רפואית.

טיפול בבעיות במערכת העיכול - בעיות נפוצות

בעיות במערכת העיכול הפכו לנפוצות מאוד בקרב מבוגרים וילדים, בין המצבים הרפואיים השכיחים ביותר:

  • תסמונת המעי הרגיז
  • אי סבילות ללקטוז
  • צליאק (רגישות לגלוטן)
  • מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס
  • עצירויות כרוניות
  • הליקובקטר פילורי 
  • חומציות גבוהה בקיבה
  • כבד שומני
צעיר שמחזיק את הבטן וסובל מכאבים הנובעים ממערכת העיכול

בעיות פחות נפוצות במערכת העיכול:

  • אולקוס (כיב קיבה)
  • גסטריטיס (דלקת בקיבה)
  • דלקת לבלב חריפה (פנקריאטיטיס)
  • סרטן המעי הגס
  • דימומים במערכת העיכול
  • גידולים במערכת העיכול


לעיתים תידרש בדיקה חודרנית הנקראת
אנדסקופיה, שבה מוחדרת מצלמה זעירה לתוך מערכת העיכול לצורך בדיקה מדויקת של הרקמות הפנימיות.
הכלי הזה מסייע בזיהוי מצבים שונים שיכולים להשפיע על תהליך העיכול בצורה משמעותית.

ישנן גם בעיות פחות חמורות אך מטרידות כמו גזים במערכת העיכול, נפיחויות, חומציות גבוהה ותחושת מלאות מתמשכת לאחר ארוחה. כל אלה תסמינים שיכולים להעיד על בעיה במערכת העיכול שמצריכה בדיקה מקצועית, גם אם לא מדובר במצב מסכן חיים.

תסמינים לבעיות עיכול

הרבה מאוד אנשים שחשים תחושת כובד אחרי הארוחה או שיש להם נפיחות מתמשכת בבטן עוברת בהם המחשבה שהאוכל לא מתעכל. בפועל, ישנם תסמינים ברורים שיכולים להעיד על בעיות עיכול כגון:

  • נפיחות בבטן
  • כאבי בטן חוזרים
  • כאבים או דימומים מפי הטבעת
  • תחושת בעירה בקיבה
  • שילשולים
  • עצירות
  • גזים
  • בחילות
  • צרבת


כאשר יש דימום במערכת העיכול, אפילו אם מדובר בכמות קטנה, זהו תמרור אזהרה חשוב שמחייב פנייה לרופא. לאנשים שסובלים מבעיות עיכול כרוניות לעיתים קרובות קיים קושי להתרכז, יש אצלם עייפות מתמשכת או שינויים במצב הרוח – תופעות שנגרמות בגלל הספיגה הלקויה של רכיבי המזון. לפעמים מופיעים גם תסמינים עוריים כמו פריחות, שיכולים להיות קשורים לזיהום במערכת העיכול. 

מה חשוב לדעת בתהליך העיכול על הבעיות בקיבה?

אחת התלונות הנפוצות ביותר שקשורות לבעיות במערכת העיכול היא תחושת צריבה או כאב באזור הקיבה. מדובר במצב שיכול לנבוע מעלייה של חומצה מהקיבה לוושט, תופעה שמוכרת גם כצרבת. ישנם מקרים פשוטים שבהם טיפול בצרבת כמו שינוי תזונתי או נטילת תרופות ללא מרשם, יכול להקל מאוד על הסימפטומים. אך כשמדובר בבעיה חוזרת ונשנית, חובה לגשת לבדיקת טיפול אצל רופא כדי למנוע נזק מתמשך. לצד הצרבת, קיימות בעיות בעיכול נוספות כמו כיבים בקיבה, גסטריטיס (דלקת בקיבה) ולעיתים נדירות גם גידולים. כל אלה יכולים לגרום לתחושת אי נוחות ולעיתים גם לכאבים עזים.

מתי יש לפנות לאבחון רפואי לטיפול בבעיות במערכת העיכול?

ההמלצה הכללית היא לא להמתין יותר מדי זמן. אם אתם חווים בעיות בקיבה או במערכת העיכול לאורך זמן – גם אם הן מרגישות כבעיות קלות והן פחות חמורות, כדאי לפנות לייעוץ רפואי. במקרים רבים, תסמינים פשוטים יכולים להעיד על מחלה במערכת העיכול שדורשת טיפול ממוקד. חשוב להבין שמבנה מערכת העיכול משתנה מאדם לאדם, ולכן התסמינים יכולים להיות שונים גם אם מדובר באותה בעיה רפואית.

כיום יש בדיקות מתקדמות לאבחון רפואי מוקדם ובניהם בדיקת אנדסקופיה או בדיקות נשיפה לאיתור חיידקים במערכת העיכול. רופאים רבים משתמשים באמצעים אלו כדי לקבוע אם מדובר בזיהום, דלקת או בעיה אחרת שמחייבת טיפול. ככל שתפנו מוקדם יותר – כך תגדל היכולת להגיע לפתרון מהיר ויעיל.

זיהוי תסמינים לבעיות בעיכול קריטי עבור מערכת עיכול תקינה

בעיות עיכול הן תופעה נפוצה שנעה בין מטרדים יומיומיים לבין סימנים מוקדמים למחלות חמורות. תסמינים כמו כאבי בטן חוזרים, נפיחות, גזים, צרבות, עצירויות או שלשולים ממושכים, עלולים להעיד על תהליך דלקתי, זיהומי או אחר שמתרחש במערכת העיכול.
פעמים רבות מצטרפים לכך גם תסמינים מערכתיים, כמו עייפות, חוסר ריכוז, ירידה במשקל או שינויים בתיאבון ואלו תסמינים שאסור להתעלם מהם.

המודעות לחשיבות האבחון המוקדם היא קריטית. פנייה בזמן למומחה בגסטרואנטרולוגיה עשויה למנוע הידרדרות של מצב רפואי ולהוביל להתאמת טיפול יעיל וממוקד. ניתן להתמודד עם הבעיות בעזרת אבחון נכון, טיפול מותאם ושינויים באורח החיים – שינוי תזונתי, תרופות או טיפול משולב. בנוסף לאורח החיים קיים תפקיד מכריע והוא ניהול מתחים, שינה מספקת, פעילות גופנית ותזונה מותאמת אישית, כל אלו יכולים לשפר באופן משמעותי את תפקוד מערכת העיכול. כאשר משלבים בין טיפול רפואי מקצועי לבין הרגלים בריאים, ניתן לא רק להקל על התסמינים, אלא גם לשמור על מערכת עיכול יציבה ובריאה לאורך זמן.

חווים כאבים חוזרים או תסמינים לבעיות עיכול? פרופ' אברהם (רמי) אליקים כאן עבורכם!
תמונה של פרופ' רמי אליקים

פרופ' רמי אליקים

פרופ' אליקים הוא מומחה ברפואה הפנימית וגסטרואנטרולוגיה עם ניסיון מעל 30 שנה. הוא משמש כרופא בכיר במכון למחלות דרכי העיכול במרכז הרפואי שיבא וכן חלק מצוות הרופאים המומחים של הרצליה מדיקל סנטר. פרופ' אליקים גם בעל רקע אקדמי עשיר ומחקר פורץ דרך בתחום.

למידע מקצועי

שאלות נפוצות - טיפול בבעיות במערכת העיכול

טיפול תזונתי מותאם, שינויים בהרגלי האכילה – אכילה איטית והפחתת מזון מעובד, נטילת פרוביוטיקה, ולעיתים טיפול תרופתי, בהתאם לאבחנה רפואית.

במקרים רבים כן – התאמת תפריט, הפחתת מזונות חריפים או שומניים, והוספת סיבים תזונתיים יכולים להקל על תסמינים.

כן, לעיתים בעיות עיכול כרוניות גורמות לעייפות, ירידה בריכוז ושינויים במצב הרוח עקב ספיגה לקויה של רכיבי תזונה.

כאשר התסמינים נמשכים מעל מספר ימים, חוזרים לעיתים קרובות, או מלווים בדימום, ירידה במשקל או כאב חזק.

תסמונת המעי הרגיז היא הפרעה תפקודית ללא דלקת, בעוד שמחלות מעי דלקתיות (כמו קרוהן וקוליטיס) גורמות לדלקת כרונית ודורשות טיפול רפואי.

באמצעות בדיקות נשיפה, צואה או אנדוסקופיה עם דגימה מרירית הקיבה

אבחון נעשה לרוב בבדיקת צואה, בדיקות דם ולעיתים אנדוסקופיה – לזיהוי מזהמים נדירים כמו חיידקים, טפילים או וירוסים שגורמים לתסמינים חריגים וחמורים.

הופעת דם בצואה, הקאות עם דם או צואה שחורה ובעלת ריח חריג מחייבים אבחון רפואי מידי.

טיפול בבעיות במערכת העיכול